9 aranyszabály a tökéletes kávéhoz

2015. 06. 08. 04:00:00

Gyakran megyek el aludni miközben arra a csésze kávéra gondolok, amit másnap reggel inni fogok. Egyszerűen imádom! A te kávéd egy általad használt bevált termék, vagy csak a szupermarketek reklámjaiban szereplő tömegcikkek egyike? Itt vannak az alapvető szabályok a keserű és kellemetlen kávé elkerülése érdekében!

1. szabály: vegyél friss kávébabot!
Kétség kívül a friss, pár hetes kávébab a legfinomabb. Ugyan drágább, mint az előre megőrölt kávé, de ha igazán jó kávét akarunk fogyasztani, ne sajnáljuk a pénzt.

2. szabály: tartsd frissen a kávét!
Egy légmentesen záródó üvegben, se szaggal, se nedvességgel ne érintkezzen. Állandó szobahőmérsékleten fénytől védett helyen tároljuk.

3. szabály: vegyél finom kávét!
Ugyan erre nincs általános, meghatározott szabály, mindenkinek saját ízlése szerint kell dönteni. Érdemes több fajtát, több márkát kipróbálni mielőtt megállapodunk valamelyiknél. Fontos, hogy nem feltétlenül a legdrágább termék a legfinomabb, az én kedvencem is egy közepes árkategóriájú kávé.

4. szabály: őröld saját magad!
A legképzettebb baristák (kávészakértők) is mind az általuk frissen lepörkölt kávéra esküsznek. A frissen ledarált kávé még tartalmazza a bab egyedi ízét, mindamellett finom illatot is áraszt. Még egy rosszul indult reggelt is szebbé tud varázsolni a frissen pörkölt kávé illata.

5. szabály: használd a megfelelő keménységű vizet!
A kávéfogyasztás élményét természetesen a vízminőség is befolyásolja. Ha belegondolunk, akkor az ételek készítésénél is kulcsfontosságú tényező az alapanyagok minősége, és ez épp úgy igaz a kávéra is, (az ital 98%-a víz). Van aki különböző buborékmentes ásványvizekre esküszik, sokan a lágyvizet helyezik előtérbe. Ez utóbbiban sok a félreértés,  mert – ellentétben a mosógépnél javasolt standard lágyvízhasználattal – a kávé készítésénél nem csak az számít, hogy lágy vagy kemény a víz. Itt többek között a víz karbonátszintje is fontos, vagyis kávéfőzésnél karbonát mentesítésre van szükség – ami ugyancsak egy vízlágyító eljárás. Első lépésként vízszűrő kancsók használata jó iránynak számít, de profibb háziasszonyok központi vizlágyítóberendezésekben is gondolkozhatnak.

6. szabály: kerüld a vacak filtereket!
A papír kávészűrők befolyásolják a kávé aromáját, átadja annak papír ízét. Érdemes befektetni egy fém szűrőbe, hosszútávon úgy is visszahozza az árát.

7. szabály: ne spórolj a kávéval!
A szokásos őrlemény mennyisége - függetlenül a hozzá adagolt víz mennyiségétől, általában 7-8 gramm/adag. Ez változtatható a felhasználó igénye szerint figyelembe véve az adott kávégép gépi paramétereit.

8. szabály: figyelj a főzés hőmérsékletére!
A túl nagy hőmérsékleten készített kávé inkább keserű lesz mintsem kellemes. A tökéletes hőmennyiség a szakértők szerint 93 fok, vagy 45 másodpercig tartó teljes forrás (A legtöbb kávéfőző automatikusan szabályozza ezt).

9. szabály: tartsd tisztán a kávéfőződ!
Rendszeresen, legalább havi egyszer (mindennapi használta során) ki kell tisztítani a készüléket a lerakódott ásványüledékek miatt.

Jó reggelt, és jó kávézást kívánok!

Forrás: http://vgfotthon.blog.hu/2015/01/21/9_aranyszabaly_a_tokeletes_kavehoz

Tartalomhoz tartozó címkék: blog

Cafeme szemes kávé őrölt kávé webáruház elérhetőség

képek

Partnereink
Mikroadatok
cafeme.hu
Telefon:
+36-20-5995039, +36-70-4273313
Cím:
2100 Gödöllő, Nagy L. u. 11.
Kövessen minket!