Így kávézunk mi. Összegző a kávéfogyasztási szokásokról (kedvenc kávés képeinkkel)

 

 

A nők igényesek, a férfiak ragaszkodnak a megszokotthoz

 

Mi, magyarok Európában az évi 2-2,5 kilogrammos kávéfogyasztással nem számítunk a komoly kávékedvelő nemzetek közé. Összehasonlításképpen: a finnek évente csaknem 12 kilogramm kávét fogyasztanak, az olaszok háromszor, a spanyolok kétszer többet isznak, mint mi (5,7 és 4,5 kiló/év). Négy kávéfogyasztóból három a klasszikus pörkölt kávékat részesíti előnyben, ugyanakkor a fiatalabbak között egyre népszerűbbek az instant kávék és a kapszulás megoldások is – derül ki a kávéforgalmazó cég kutatásából.

 

A munkahelyi kávék egynegyede még mindig gyenge

 

A megkérdezettek több, mint a fele rendszeresen kávézik a munkahelyén is, a 18-55 év közöttiek körében az arány meghaladja a 65 százalékot. A nők sokkal igényesebbek a kávétípusokra és a kávéfajtákra, sokkal nyitottabbak az új ízek és variációk kipróbálására, mint a férfiak, akik többnyire ragaszkodnak a megszokott erős feketéhez.

A munkahelyeken a kávé különleges szerepet tölt be, hiszen nemcsak egyfajta „jutalmat” jelent a mindennapokban, de komoly közösségformáló erővel is bír. A csapat belső működésére minden bizonnyal kihathat az is, hogy a kollégák milyen kávéhoz jutnak hozzá, amikor dolgoznak. Érdekes, hogy a kávézók többségének nincs lehetősége arra a munkahelyén, hogy az otthon megszokott kávéját fogyassza.

 

A kávézás mint közösségformáló erő

 

A kávézást minden válaszadó jutalomként éli meg, és ez a jelleg a munkahelyen még inkább jelen van. A kávézás komoly szerepet tölt be egy cég, vállalat, munkahelyi közösség életében: egyrészt pihenőidőt biztosít a kollégáknak a nap folyamán, másrészt lehetőséget ad a munkatársak közötti információcserére. Kávéfogyasztás közben tárgyalják meg a legfontosabb céges eseményeket, híreket és történéseket, itt terjednek leginkább a közösség sztorijai.

Szvetelszky Zsuzsa szociálpszichológus szerint a konyha, a teakonyha, az ebédlő fontos színtér, hiszen ezeken a helyeken találkozhatnak és beszélgethetnek informálisan a kollégák. A belső információáramlás minősége pedig nagyban befolyásolja egy közösség működését, hangulatát. Ma már például általános elvárás az építészekkel szemben, hogy a munkatereket információbarát módon tervezzék meg, azaz legyenek jól használható közösségi helyiségek.

 

Forrás: www.eletszepitok.hu

Tartalomhoz tartozó címkék: blog

Cafeme szemes kávé őrölt kávé webáruház elérhetőség

képek

Partnereink
Mikroadatok
cafeme.hu
Telefon:
+36-20-5995039, +36-70-4273313
Cím:
2100 Gödöllő, Nagy L. u. 11.
Kövessen minket!