Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Termékek Menü
+36205995039

Ennyi koffein van egy csésze kávéban!

Mennyi koffein van egy csésze kávéban?

A kávézás a legtöbb ember napi rutinjának egyik elengedhetetlen eleme. Ezzel indítjuk a napot, de akár később is elfogyasztunk még néhány csészével. A legtöbben finom íze mellett élénkítő hatása miatt fogyasztják. Azonban sokakban felmerülhet a kérdés, hogy vajon mennyi koffein van egy csésze kávéban? 

Mennyi koffeint egészséges fogyasztani egy nap alatt? 

Mielőtt kitérnénk arra, hogy mennyi koffein található egy csésze kávéban, kezdjük azzal, hogy egyáltalán mekkora az a napi koffein mennyiség, amelyet nem érdemes túllépni. 
 
Napi körülbelül 400 mg koffein elfogyasztása még egészségesnek mondható. Ez a mennyiség nagyjából napi 4-5 eszpresszó kávé elfogyasztásával van meg. Ha ennél jóval több koffeint fogyasztunk egy nap, akkor az már esetleges negatív hatássokkal járhat, mint például:
 
 • fejfájás
 • álmatlanság
 • idegesség
 • nyugtalanság
 • hasi panaszok
 • szapora szívverés
 • izomrángások 
Azonban a napi 400 mg csupán egy iránymutató mennyiség. Az, hogy kinek mennyi koffeint tolerál a szervezete, rendkívül egyénfüggő. Van, aki már egy csésze kávé elfogyasztása után tapasztalja a fent leírt kellemetlen tünetek némelyikét. Az, hogy a szervezetünk mennyi koffeint tolerál, nagyban függ a genetikánktól, testtömegünktől, korunktól, és egyéb tényezőktől, mint például, hogy milyen rendszerességgel szoktunk kávét fogyasztani.

Mennyi koffein van egy csésze kávéban?

Mennyi koffein van egy csésze kávéban?A különböző kávék koffeintartalma körül számtalan tévhit kering. Sokan a kávé erősségét a kávé ízének intenzitásával kapcsolják össze, tévesen. A kávéban található koffein vízben oldódik. Minél több vízzel érintkezik lefőzés során a kávé, annál több koffein tud belőle kioldódni. Tehát egy csésze eszpresszó kávé – ami ízben intenzívebb – kevesebb koffeint tartalmaz, mint egy americano. 
 
Továbbá azt, hogy mennyi koffein van egy csésze kávéban az is befolyásolja, hogy milyen kávéfajtából készítjük azt. A jobb minőségű, kedveltebb arabica kávészemek csupán 1,2-1,8% koffeint tartalmaznak, míg a gyengébb minőségű robusta ennek közel a kétszeresét, 2,8% koffeint is tartalmazhat. Így egy nagyobb robusta kávé tartalmú eszpresszó koffein tartalma nagyobb lehet, mint egy arabica kávéból készített eszpresszónak. 
 
Tehát pontosan nem lehet meghatározni, hogy egy csésze kávéban mennyi koffein van, mert ezt sok tényező befolyásolja, csupán egy körülbelüli értékeket lehet mondani. Íme a lista a különböző kávék becsült koffeintartalmáról:
 
 • Eszpresszó 50-70 mg
 • Americano - 100-200 mg
 • Instant kávé30-150 mg
 • Latté 60-180 mg
 • Koffeinmentes kávé0-15 mg
A koffeinmentes kávé a neve ellenére tartalmaz kis mennyiségben koffeint, azonban ennek mértéke annyira csekély, hogy a koffeinre érzékenyek számára sem okoz problémát. 
 
Tehát összefoglalva az, hogy mennyi koffein van egy csésze kávéban, az nagyban függ a kávészemek fajtájától, és attól is, hogy mennyi vízzel érintkezik lefőzés során.
Tartalomhoz tartozó címkék: blog kávé koffein koffeintartalom